Udlejers genudlejningsforpligtigelse
Få rådgivning og hjælp, når du har problemer i forhold til dit lejemål.
Bliv medlemUdlejers pligt til at forsøge at genudleje
Det er korrekt, at der i lejeloven står, at udlejer skal prøve at genudleje for at spare en fraflytter for unødvendig dobbeltleje. Men det er ikke en nem regel, – og ikke noget man let får ret i, hvis der er uenighed.
Der er nogle vigtige ting, som man kan gøre selv. Siger du op med de almindelige 3 måneder, så oplys tydeligt, hvis du flytter før.
Ved du med sikkerhed, at du flytter om halvanden måned, så skriver du til din udlejer, at det sker. Og at han derfor kan udleje boligen før de 3 måneder er gået, hvis han kan finde en ny lejer.
Og kender du nogen, der gerne vil leje boligen efter dig, så oplys det. Udlejer skal ikke acceptere dem, som du foreslår. Men det presser ham på hans forpligtigelse, hvis du kan vise, at det er muligt.
Det er sjældent at lejer vinder en sag på, at udlejer ikke har bestræbt sig på at genudleje. Men udlejer skal som minimum kunne forklare, at vedkommende har prøvet. Det betyder, at hvis han nærmest direkte nægter at have forpligtigelsen, så kan man være heldig at få ret.
Men de vil oftest sige, jamen jeg har annonceret der og der, sat det på boligportalen ect. Der er sat et opslag op nede i Brugsen eller lignende. Og så er det svært for lejer.
Uenigheden efter en flytning handler ofte om afregning af depositum. Og her handler det tit om istandsættelsesudgifter. Den del er lettere at håndtere, og kan, hvis det er nødvendigt ende i huslejenævnet. Men udlejers manglende genudlejningsbestræbelser vil de fleste huslejenævn nægte at behandle.
Danske Lejere fører ofte sager om depositum og uenighed om istandsættelsesudgifter. Og tit med positive resultater.
Men spørgsmål om udlejers forpligtigelse til at søge genudlejet for at spare lejer for dobbeltleje vil næste altid skulle afgøres ved Retten. Og det vil vi sædvanligvis ikke anbefale man sætter i gang, hvis det er den eneste uenighed, der er mellem parterne. Men fint kan tages med, hvis en flytteafregning også på andre felter ender i Retten.
Opsigelsesperioder på mere end 3 måneder
En særlig kategori i sager om udlejers genudlejningsforpligtigelser, er der, hvor en lejer har bundet sig til en længere periode. Så lejer ikke blot kan sige op med et varsel på 3 måneder.
Det kan være en lejer, der har skrevet under på ikke at kunne sige op indenfor det første år under en lejekontrakt. Eller en lejer, der bor på en tidsbegrænset kontrakt, som ikke indeholder en regel om, at lejer kan opsige den i den tidsperiode, som den gælder.
Har lejer på den måde en langt længere bindingsperiode, så bliver udlejers forpligtigelse til at søge at finde en ny lejer langt mere alvorlig. Og opleves der problemer med at udlejer forstår alvoren her – så er det en god ide at få hjælp.
En lejer skal ikke i månedsvis være vidne til at udlejer stadig kræver leje, hvis det er muligt at finde en ny lejer.