Inden lejekontrakten skrives under
Hos Danske Lejere hjælpes omkring 1.500 lejere aktiv hvert år. Skal vi hjælpe dig?
Tjek lejekontraktenNoget binder, andet kan virke alvorligt, men har mindre betydning
Det er altid vigtigt, at man læser lejekontrakten godt igennem, inden man skriver under, da man binder sig til aftalen ved underskrift.
Lejeloven sætter i nogen steder grænser for, hvad man gyldigt kan aftale. Derfor kan der være vilkår i lejekontrakten, der ikke gælder, selvom den underskrives.
Er lejeaftalen indgået efter den 1. juli 2015, kan det f.eks. ikke lovligt aftales, at et lejemål skal afleveres nyistandsat. Udlejer vil derfor ikke kunne kræve, at lejemålet afleveres nyistandsat ved fraflytning, selvom dette står anført i lejeaftalen. Der er i stedet andre og mildere vilkår, hvor maling kun skal ske, når det trænger. Det nye begreb er normalistandsættelse.
Særligt, når det handler om fraflytning er udlejerne meget opfindsomme med at få det til at lyde som om, at der altid skal istandsættes ved en fraflytning. Derved holder de lejere i den vildfarelse, at det skulle være tilfældet – og undergraver i praksis det, der står i loven. Husk det, når du skal flytte.
Tag det dog altid som et udgangspunkt at en lejeaftale er bindende og tøv derfor ikke med at undersøge vilkår nærmere, hvis de giver anledning til tvivl.
Er lejekontrakten en standardlejekontrakt (typeformular), skal man være særligt opmærksom på lejekontraktens § 11, hvor der ofte vil være anført en del vilkår, der er mere byrdefulde end lejelovens udgangspunkt.
F.eks. en udvidelse af lejers vedligeholdelsespligt.
Lejer skal ifølge lejeloven alene stå for vedligeholdelse og fornyelse af låse og nøgler.
Man kan som lejer derved lovligt få ret store vedligeholdelsesforpligtelser. Her er det derfor vigtigt, at man er med på, hvad vedligeholdelsesforpligtelserne i lejeaftalen omfatter.
Men i kontrakter efter 2015 kan lejer i nogle lejemål ikke længere kan blive pålagt forpligtigelser overfor installationer mv. Dette gælder, hvis boligregulering er vedtaget i ens kommune, og man bor til leje i en ejendom med mere end 6 beboelseslejligheder.
Man kan opleve, at en udlejer i lejekontrakten anfører en del gebyrer, man som lejer i nogen tilfælde skal betale. Der findes mange eksempler på ulovlige gebyrer, som anføres af udlejer i kontrakten. Disse gebyrer vil ikke kunne opkræves af udlejer, uanset man skriver under på lejekontrakten. Som gebyr godkendes normalt aftale om et aflæsningsgebyr for vand- og varme ved fraflytning, men ellers kan der være langt imellem de lovlige gebyrer. Højesteret har tydeligt udtalt sig imod gebyrer.
Gebyrer og lejers vedligeholdelsespligt er eksempler på, hvad der kan stå anført i lejekontraktens § 11.
Det er sjældent, at udlejer giver lejer mulighed for at få indflydelse på lejekontraktens § 11 eller lejekontrakten i øvrigt, men det kan være en god ide at spørge, hvis der er vilkår, der synes vidtgående. Det gælder særligt, hvis udlejer står og lover noget mundtligt før, man skriver under. Bed ham skrive det ned i kontrakten, det er langt lettere end senere at stå med en udlejer, der ikke husker det, han har lovet.
Vælger du at indgå lejeaftalen og flytter du ind, så er det vigtigt, at du selv laver en fejl- og mangelliste. Den skal være sendt til udlejer inden 14 dage efter du får nøglerne.