Er lejen for høj og kan den nedsættes?
Hos Danske Lejere hjælpes omkring 1.500 lejere aktiv hvert år. Skal vi hjælpe dig?
Tjek lejekontraktenFår styr på, hvordan lejen skal vurderes før du involverer din udlejer
Det kan både handle om, hvordan lejemålet ser ud, er indrettet o.s.v. og om, hvilken regler om lejefastsættelse, der gælder for netop dette lejemål.
Det sidste er ret afgørende.
- Det starter med, om der er boligregulering i kommunen. Det er der i de fleste kommuner. Undtagelserne ligger hovedsageligt i Vestjylland – og ø-kommuner.
- Er boligen opført før 1991? Boliger opført efter det tidspunkt, herunder også boliger indrettet i lokaler, hvor der forud ikke har været boliger, er der regler, der er mere ugunstige for lejer.
- Er der 6 eller færre boliglejemål i ejendommen?
- Og hvis der er 7 eller flere lejemål, – og er det lejemål, som det konkret handler om så ”gennemgribende forbedret” eller ikke?
- Er der særlige tillæg til lejen, eller tidligere huslejestigninger, der kunne være brug for at blive tjekket op på.
Henvendelse til udlejer
Det næste vil være, at man på et oplyst grundlag sender en henvendelse til udlejer. Her kan man rejse et ønske om at få lejen nedsat. Det vil være sjældent, at det sker – men det kan ske. Og det er alt andet lige en fornuftig måde at starte ud på. Også fordi det giver respekt i det videre forløb.
Gør det venligt og sobert, – der er intet uhøfligt ved at bede om, at en husleje er korrekt sat.
Ønsker du, at Danske Lejere skal hjælpe?
Vi hjælper gerne i processen, hvis du ønsker at blive medlem.
For at vi bedst muligt kan hjælpe ved en vurdering af huslejen, skal vi gerne have følgende:
- Kopi af lejekontrakten.
- En oversigt over den husleje, der er betalt over tid. Hvor meget er der betalt hvornår? Særligt hvis lejen er ændret siden indflytningen. Det gælder også små ændringer – og tallene skal være de korrekte.
- Din beskrivelse af lejemålets stand, særligt med vægt på moderniseringer og vedligeholdelsesproblemer.
- Evt. nogle få fotos (helst digitale), der giver et indtryk af boligen.
- En fuldmagt, hvis du ønsker at vi skal kunne kontakte udlejer. Du kan vælge, at vi først får fuldmagten, efter at vi giver dig den første vurdering. Så tager du selv stilling til, om din udlejer skal kontaktes, når du ved mere.
Er vi på sagen, vil vi også kunne hjælpe ved en sag igennem huslejenævnet, og er sagen indbragt af os, så betaler vi indbringelsesgebyret. Det er sjældent en god ide selv at gå direkte til huslejenævnet, da man skal kunne forklare sig tydeligt både i indbringelsen og i den høringsproces, der følger af det.